WIE

Ik ben Irene van Schie en eigenaar van Studio Klaproos (voorheen Van Schie Tekent en Tekst).

Profielfoto
Foto: Mariella de Lange van Lijst achter de dijk

Vanaf het moment dat ik een potlood kon vasthouden was ik aan het tekenen, dus na de Havo ging ik (halverwege de jaren ’80) naar de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Portret- en modeltekenen, grafisch ontwerpen en ook edelsmeden waren mijn favoriete lessen. Toen ik echter ging samenwonen vond ik dat ik ook voor brood op de plank moest zorgen. Ik stopte met de kunstacademie en kwam via een uitzendbureau ‘op kantoor’ terecht. Dat was nooit mijn droom geweest, dus achteraf gezien misschien niet zo handig. Ach, het leven loopt zoals het loopt maar gelukkig kruipt ook het bloed waar het niet gaan kan. Dus na dertig jaar administratief-, secretarieel- en beleidswerk en meerdere burn-outs besloot ik uiteindelijk toch van tekenen mijn werk maken! En daarom startte ik in 2018 mijn eigen bedrijf.

Een belangrijke tak van Studio Klaproos is de uitgeverij van wenskaarten. Inmiddels zijn deze bij zo’n dertig winkels in heel Nederland te koop en daar zijn we best trots op! Klik hier om te zien welke.

Verder maak ik tekeningen en schilderijen in opdracht. Bijvoorbeeld voor de gemeente Schagen en De Groene Linde, en ook krijg ik opdrachten van bedrijven en particulieren om hun bedrijfspand, woonhuis of ander gebouw na te tekenen. Tot slot kun je me ook vragen een portret te tekenen van je kind(eren), ouder(s) of bijvoorbeeld een overleden dierbare. In mijn portfolio vind je enkele voorbeelden.

Wat het onderdeel tekst betreft, ik ben er zo eentje die iedere fout in de krant ziet staan. Ik zorg ervoor dat jouw teksten foutloos zijn, zodat alle media waar je geschreven tekst gebruikt er professioneel uitzien. Ik redigeerde o.a. teksten voor websites, maar bijvoorbeeld ook afstudeerscripties en contracten voor bedrijven. Naast het corrigeren van je teksten, kan ik deze ook voor je schrijven.

Jouw idee vertaal ik in beeld, in tekst, óf natuurlijk in allebei. Wil je meer zien? Mijn illustraties vind je in het portfolio kunst, voorbeelden van teksten vanzelfsprekend in portfolio tekst(redactie). Wil je meer weten? Neem contact op via de contactpagina.

Waarom Studio Klaproos?

– De naam ‘Van Schie Tekent en Tekst’ klonk bij nader inzien toch niet echt lekker, dus wilde ik een andere naam bedenken. Maar welke dan? Dochter Roos bracht uitkomst: ‘Mam, wat is je lievelingsbloem?’ Eh, de roos natuurlijk, lathyrus…. én de klaproos! ‘Nou, klaar!’

– Het klopte ook: De eerste ansichtkaart ontstond doordat er in onze tuin een blad van een klaproos viel. Ik dacht ‘hee, dat lijkt wel het rokje van een ballerina’ en sloeg aan het tekenen en fotograferen. Uiteindelijk maakte ik het rokje van viooltjes en werd de klaproos een parasol.  Vervolgens bedacht ik dat het wel leuk zou zijn om kaarten te laten drukken van het resultaat. Een bekende van me, toevallig eigenaar van een bloemenwinkel, vond dat leuk en wilde ze verkopen. Van het een kwam het ander en nu is Studio Klaproos een uitgeverij van zelf-ontworpen wenskaarten, met een groeiend aantal verkooppunten in Nederland.

– De klaproos is, net als ik, kwetsbaar maar ook sterk. Ter illustratie 😉 : Zoal ik hierboven al vertelde, besloot ik na een aantal zware burn-outs voor mezelf te beginnen. Ik wilde uit de tredmolen, kon daar letterlijk en figuurlijk niet meer in meedraaien. Na jarenlang kostwinner te zijn geweest, was dit een behoorlijk spannende stap. Maar het was het beste dat ik (op werkgebied) ooit heb gedaan, want ik doe nu eindelijk wat ik altijd al wilde doen. En vooral dat waar mijn hart ligt, namelijk tekenen en bezig zijn met tekst.