Geplaatst op 2 Reacties

FOUTLOZE TEKSTEN SCHRIJVEN, EEN VAK APART

 

Verbaasd het je dat meteen het eerste woord van dit stukje, nota bene over tekstredactie, fout geschreven is? Mooi, dan heb je mij niet nodig.

Hoewel… toch even je zelfgeschreven tekst na laten kijken kan geen kwaad. Want hoe goed je ook je best doet om alles wat je hebt bedacht in die tekst te stoppen, foutjes sluipen er zomaar in. Omdat je, nadat je die ene zin drie keer hebt omgegooid, niet in de gaten hebt dat de volgorde niet klopt. Je hebt die woorden namelijk al zó vaak gezien dat je niet meer opneemt wat er daadwerkelijk staat. Of omdat je altijd dacht dat je iets op een bepaalde manier schrijft, maar dat dit niet zo blijkt te zijn omdat de spellingregels inmiddels zijn veranderd (ja, het is spellingregels, zonder tussen-s).

Ook kan het zijn dat jij zélf wel begrijpt wat je met je tekst bedoelt (logisch, want je hebt ‘m zelf bedacht en het gaat over jouw expertise), maar dat het bij de lezer toch niet helemaal overkomt zoals je had bedoeld. En dan haken je (potentiële) klanten af omdat ze je niet begrijpen of, erger nog, niet serieus nemen. En zo zijn er allerlei voorbeelden te noemen waarom het verstandig is om je teksten vóór publicatie na te laten kijken door een professional.

Door mij, bijvoorbeeld. Ik ben er zo eentje die iedere schrijf- of spelfout in de krant ziet staan. Ik kan er niets aan doen, mijn oog valt er direct op. En door mijn brede interesse kan ik je vaak ook nog helpen met feitelijke onjuistheden, al heb ik natuurlijk niet overál verstand van. Maar van tekstredactie wel. Dus van de d-tjes en de t-tjes, of het nu wijds of toch weids is en hoe die lange zin korter kan, zonder dat het iets afdoet aan de inhoud.

Mocht je nu denken: nou, ik zou best willen weten of ik zo iemand nodig heb, neem dan gewoon eens contact op. Je krijgt eenmalig een gratis quickscan van een door jou geschreven tekst van maximaal 450 woorden. Dat is ongeveer hetzelfde aantal als dit artikel. Als ik er niets op aan te merken heb is dat natuurlijk perfect! Maar misschien is er toch iets dat beter kan. Zoals die d die een t moet zijn omdat het in de tegenwoordige tijd staat, en dus geen voltooid deelwoord is (ha, daar hebben we de veelgemaakte verbaasd/verbaast-fout!). En dan heb je meteen de persoon gevonden die dit voor je op kan lossen.

Dus wil je graag foutloze, goed leesbare teksten publiceren en daardoor professioneel overkomen op je doelgroep? Of wil je eerst meer weten, bijvoorbeeld over de tarieven? Stuur dan een bericht via info@studioklaproos.nl. Samen maken we jouw teksten verbazingwekkend goed!

 

 

2 gedachten over “FOUTLOZE TEKSTEN SCHRIJVEN, EEN VAK APART

  1. Altijd handig om te weten Irene! Ik heb zooo vaak dat ik zit te treuzelen over het of de spelling… ? dus, kies ik een andere word of zet een Engelse woord in de text tekst ???

  2. Ha Alice, dankjewel voor je reactie. Een ander woord kiezen is inderdaad ook een handige truc! Helaas lukt dat niet altijd…

Reacties zijn gesloten.